Zweedse samenwerking: de wederopstanding van teamwork bij Volvo

2011 – Onderzoek naar hernieuwd teamwerk bij Volvo. Ben Kuipers is gepromoveerd op de onderzoeksresultaten. Als onderzoeker en adviseur begeleidde ben Kuipers Volvo Trucks Zweden bij een ontwikkelingstraject voor ruim 80 managers en 160 teams. Op basis van zijn onderzoek heeft hij de PERFORMABILITY Scan ontwikkeld, een concept en instrumentarium dat teamontwikkeling direct koppelt aan teamprestaties. Verschillende organisaties in binnen- en buitenland passen zijn concept en instrumentarium toe. Via de Erasmus Universiteit loopt een onderzoek naar teams bij overheid en zorg.

Het proefschrift heeft Ben Kuipers de NOBEM Prijs voor het beste bedrijfskundige proefschrift 2007 opgeleverd. Meer informatie is te vinden via https://www.performability.eu/. Het proefschrift Performability of Work Teams: Balancing Hard and Soft Issues (2008) van B. Kuipers is te vinden in de bijlagen.

Zie voor de artikelen Zweedse samenwerking – De wederopstanding van teamwork bij Volvo (2007) van K. Lagerwerf uit Management en Consulting 4/2007 en Veelbelovend model voor het ideale team (2006) van B. Giobbi uit Global Magazine 2/2006 de bijlagen.

Keywords: dynamisch managen, flexibel organiseren