YouTube filmpje: Roadmap Sociale Innovatie: samen de logistieke sector toekomst bestendig maken.

2019 – De Roadmap Sociale Innovatie is een initiatief van de Taskforce Sociale Innovatie, onderdeel van de Human Capital Agenda van de Topsector Logistiek. Het project is opgezet om de kennis en inzichten omtrent sociale innovatie te delen met de praktijk, daarmee een beweging van sociale innovatie in logistieke bedrijven in gang te zetten en daar weer nieuwe kennis mee op te doen.

In het filmpje zet Paul Preenen, TNO onderzoeker uiteen wat sociale innovatie is en waarom het zo belangrijk is voor de toekomst van de logistieke sector. Om maar wat te noemen: de krapte op de arbeidsmarkt vraagt niet alleen om een betere profilering van de sector, maar ook om andere manieren van organiseren en managen van het werk en anders leidinggeven. En sociale innovatie is nodig om de kansen die nieuwe technologieën bieden zo goed mogelijk te benutten voor het vernieuwen van de eigen processen en dat met de medewerkers samen te doen zodat zij zich er ook op kunnen voorbereiden in competenties en vaardigheden; daardoor landt de nieuwe technologie het beste.

Een goed voorbeeld van wat met de Roadmap wordt beoogd is het project dat is opgezet voor transportondernemers in Limburg, begeleid door de Fontys Hogeschool. Fred Nooijen van deze HS vertelt over het project Sociale Innovatie Logistiek Limburg. In SILL hebben managers en medewerkers van 10 transportondernemingen in een aantal sessies met elkaar kennis en ervaringen gedeeld en plannen voor acties in eigen bedrijf gemaakt en uitgevoerd. Deze hadden betrekking op de genoemde knelpunten personeel werven en vasthouden en nieuwe technologie implementeren. Bijvoorbeeld bij KLG, één van de participerende bedrijven, hebben ze samen aan een beter profiel als werkgever gewerkt, problemen en suggesties van medewerkers geïnventariseerd en werken met hen samen aan de invoering van wearables voor het orderpicken in de warehouses.

De video is te zien via de volgende link:

https://resultatenboek2018.topsectorlogistiek.nl/humancapital/

 

Thema’s: Dynamisch managen & Leiderschap; Innovatie & Innovatievermogen; innovatieve werkplekken.
Sector: Logistiek
Bron: multimedia