Vincit een Fins software bedrijf

2016 – Vincit Oy is een software bedrijf met 210 professional in dienst als werknemer. Het belangrijkste product van het bedrijf is de ontwikkeling van software voor klanten. Daarnaast geeft het bedrijf advies en doet coaching bij de ontwikkeling en management van snelle software. De kern competentie van het bedrijf is internet en mobile toepassingen.

Het verhaal van Vincit begint in het jaar 2007. Toen werkten de oprichters van Vincit bij een multinationaal bedrijf dat zich met zijn management model meer richtte op cijfers dan op mensen. Mikko en Pekka geloofden evenwel sterk dat een goed werkklimaat en tevreden medewerkers leiden tot tevreden klanten en lange termijn succes. Met dit basisidee besloten ze Vincit op te richten. De naam komt uit het Latijn en komt voor in twee zinnen die voor het bedrijf belangrijk zijn: Amor vincit omnia (Liefde overwint alles) en Labor omnia vincit (Arbeid overwint alles). De filosofie van Vincit zit in deze twee zinnen. Succes komt voort uit hard werken aan de goede dingen en de dingen waar je plezier in hebt.

Het proces
Vincit werd opgericht om een goede plek om te werken te zijn en aangezien het bedrijf in een zeer competitieve markt werkt, moet het werk zeer effectief zijn en van topkwaliteit. De visie van Vincit die bij de oprichting geschreven is, luidt: je moet met plezier aan het werk gaan, zelfs op maandag.
De droom om een goede werkplek te zijn is nog steeds sterk aanwezig in de bedrijfscultuur. Het bedrijf wordt nog steeds ontwikkeld samen met de medewerkers en luisterend naar hun opvattingen.

De sociale innovatie
De medewerkers werken in kleine teams van – meestal – minder dan 10 mensen die allemaal hun eigen ervaring- en deskundigheidsprofiel hebben. Het resultaat is een hechte en efficiënte gemeenschap waar men elkaar ondersteunt. De projecten worden volgens de ‘agile development’ methode uitgevoerd. 

Resultaten
Wat Vincit onderscheidt van zijn concurrenten is onder andere een heel hoog expertise niveau. 100% van de klanten zou het bedrijf aan anderen aanbevelen. Vincit heeft veel management beslissingen anders genomen dan zijn concurrenten omdat het zich ontwikkelde op basis van de ideeën van zijn medewerkers en vrij experimenteerde met de ideeën waarin zij geloven. Bijvoorbeeld, Vincit is het enige bedrijf in Finland dat zijn klanten 100% tevredenheid garandeert. Als de klant meent dat het werk van Vincit onvoldoende meerwaarde heeft gebracht, wordt er geen euro in rekening gebracht. Dit is een moedig aanbod in een sector waar 67% van de projecten mislukt (Standish Group 2012.). Maar het brengt vertrouwen tussen het bedrijf en haar klanten en het is tegelijkertijd een teken van respect naar de medewerkers toe.

Reference
Vincit. Great Place to work 2016 Culture Audit. Updated 1.9.2016, johanna.pystynen@vincit.com .
Het artikel is als bijlage toegevoegd.