ST-groep: een netwerkorganisatie van zzp’ers

2017 – De ST-groep geeft organisatieadvies en verzorgt trainingen rond sociotechniek. Het contactadres is in Vught. De  ST-groep is in 1990 door Pierre van Amelsvoort en Guido Scholtes opgericht als ‘gewoon’ bedrijf met (vaste) werknemers. Inmiddels opereert de groep al bijna tien jaar als netwerkorganisatie. 

Sociale innovatie

Net voor de crisis is de organisatie overgestapt naar het werken als vast netwerk van zzp’ers. De organisatie bestaat uit drie partners die elkaar al lang kennen. De partners zijn in dienst zijn van hun eigen bv (DGA’s). Onder de drie bv’s hangt een werkmaatschappij. Alle omzet die de partners maken gaat via de werkmaatschappij (dus geen andere geldstromen) direct naar de individuele bv’s. De partners betalen een bepaald percentage van hun individuele omzet aan de werkmaatschappij.

Naast de partners maken zeven zzp’ers, ook wel ‘associates’ genoemd, deel uit van het netwerk.

De primaire rolverdeling tussen de partners en zzp’ers is dat de partners projecten binnenhalen en deze samen met de zzp’ers uitvoeren. 

Aanleiding

De belangrijkste reden daarvoor was dat de oprichter de verantwoordelijkheid en risico’s voor 14 werknemers niet meer wilde  dragen. 

Aanpak

Met alle vaste medewerkers (behalve de secretaresse) is het voornemen om de groep anders te organiseren besproken en ze zijn vertrokken. Vervolgens is de ST-groep verder gegaan als een netwerkorganisatie van in totaal 10 zelfstandigen. 

Resultaat

De groep functioneert al geruime tijd naar ieders tevredenheid. Alle deelnemers zijn relatief autonoom en gelijkwaardig. Alles is transparant en kan besproken worden. Er is wel minder werkzekerheid en inkomenszekerheid, allen dragen zelf de risico’s van de zelfstandigheid. 

Referentie

Zie de bijlage: ‘ST-groep: een netwerkorganisatie van zzp’ers’.