Social innovation: the Dutch experience

2008 – Continuerende innovatie en productiviteitsgroei zijn noodzakelijk om groei en welvaart te realiseren in de Europese Unie. Maar innovatie kan niet alleen door technologische ontwikkelingen en bezuinigingen worden bereikt. Het optimaliseren van de huidige beroepsbevolking en het ontwikkelen van flexibele organisaties is nodig. De laatste ontwikkeling op het gebied van innovatie en arbeidsproductiviteit in Nederland is sociale innovatie.

Sociale innovatie is een breder begrip dan organisationele innovatie. Het betreft dynamisch management, flexibiliteit, slimmer werken, ontwikkeling van het personeel en samenwerking tussen organisaties. Als aanvulling op technologische innovatie, sociale innovatie is deels procesinnovatie en deels productinnovatie en onderstreept de belangen van HRM. Dit artikel bespreekt de belangrijkste kernpunten en activiteiten rondom dit onderwerp.

Het volledige artikel Social Innovation: the Dutch experience (2008) van P. Pot & F. Vaas uit Personalfuhrung 7/2008 is te vinden in de bijlagen.

Keywords: sociale innovatie