Schoongewoon

2013 – Schoongewoon is een werknemerscoöperatie in Den Bosch. Er werken nu dertig mensen. 

Sociale innovatie
De schoonmakers zijn eigenaar van het bedrijf én zij zijn in dienst van de coöperatie. Zij runnen met elkaar het bedrijf.  Ze kopen zelf in wat ze nodig hebben aan materialen en middelen, overleggen zelf met de klant en delen hun eigen tijd in. Hun vakmanschap staat centraal. Ze worden ondersteund door een coöperatieleider die de verkoop doet en de administratie. 

Aanpak
De oprichter: Remmelt Schuuring werd geïnspireerd door coöperaties in een dorpje in Baskenland. Hij wil graag bewijzen dat het mogelijk is om het eigenaarschap bij de werknemers te leggen. En hij redeneerde: ‘een goed voorbeeld doet goed volgen. Dus zijn we dit maar gaan doen’. Remmelt begint met de P van People in het volste vertrouwen dat de andere P’s (Planet en Profit) zullen volgen. 

Resultaat
Het bedrijf is gestart in 2012 en is inmiddels (2013) gegroeid naar dertig mensen. In dit oprichtingsjaar is het ziekteverzuim 0% geweest.
Het goede voorbeeld heeft geleid tot de oprichting van nieuwe cooperaties in Zeist, Castricum en een tweede in Den Bosch. 

Referentie
Het bedrijf werd op de Energiedag 2013 van Syntens’ MKB Krachtcentrale uigeroepen tot een van de ‘slimste bedrijven van Nederland’. Het jury-rapport vindt u de bijlage. 

Thema: Arbeidsverhoudingen, Zelfsturing
Sector: Dienstverlening
Bron: Case