Reurings Precisie Plaatwerk (RPP)

2013 – Reurings Precisie Plaatwerk in Delfgauw produceert met twintig medewerkers plaat- en constructiewerk op klantspecificatie.

Sociale innovatie
RPP investeert in de beste en nieuwste machines.  Het bedrijf investeert daarnaast heel veel in de ontwikkeling van de medewerkers, waarvan velen een achtergrond in het ‘speciaal onderwijs’ hebben. Gedurende de hele loopbaan wordt aan opleiden gedaan.  De medewerkers werken zelfstandig en hebben veel verantwoordelijkheid; zij sturen zich zelf en controleren de kwaliteit van hun werk.  Medewerkers nemen zelf een volgende klus aan. Enkele jaren geleden is RPP een lean traject gestart. 

Aanpak
Voor de aanschaf van een nieuwe machine  lopen medewerkers stage bij de machineleverancier.
Er is direct contact tussen de medewerkers en de klanten; vaak draaien ze even mee bij de klant om een beter gevoel bij de eindtoepassing te krijgen.
Volgens afspraak gaan ze allemaal pas naar huis als de laatste klus af is. Daarmee helpen ze elkaar en maken ze elkaar beter. 

Resultaat
De afgelopen jaren heeft het bedrijf zijn doorlooptijd weten te verkorten van zes weken naar een week. De kwaliteit is omhoog gegaan en de uitval omlaag. De omzet steeg naar meer dan €200.000,- per medewerker, daar waar hij gemiddeld op € 125.000,- ligt in deze branche. Ook het ziekteverzuim van 0,3% ligt ver onder het landelijk gemiddelde. Klanten melden zich zelf.
Het onderlinge vertrouwen is sterk. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat iemand die 100% was afgekeurd, hier voor 80% aan het werk is. 

Referentie
Het bedrijf werd op de Energiedag 2013 van Syntens’ MKB Krachtcentrale uigeroepen tot een van de ‘slimste bedrijven van Nederland’. Het jury-rapport vindt u de bijlage. 

Update april 2015, zie: https://www.nieuworganiseren.nu/cases/individu-in-de-hoofdrol-bij-rpp/

Thema’s: Arbeidsverhoudingen, Dynamisch managen, MKB, Talent ontwikkeling
Sector: Metaalbewerking
Bron: Case