Programma's als nieuwe werkwijze van het Rijk

2009 -Innovatie is binnen de overheid een hot issue. Het kabinet wil dat de rijksdienst kleiner, maar ook efficiënter wordt. De laatste jaren hebben verschillende ministeries innovatieprogramma’s in het leven geroepen. Deze programma’s moeten dienen als katalysator tot verandering, vernieuwing en vitalisering van de rijksoverheid. Eenvoudigweg ‘de knop omzetten’ gaat niet. Het is als sport: je gaat steeds de uitdaging aan om jezelf te verbeteren.

Elk programma speelt zijn eigen spel. De eindscores zijn verschillend, de strategieën die gehanteerd worden divers: direct een confronterende aanval waarbij blessures niet vermeden worden, scoren door mooi samenspel en goede passes, tijdelijk sterspelers invliegen die scherpe goals maken, of het team vooral buiten de zijlijnen laten spelen, uit het zicht van de camera – wat er maar nodig is om de innovatieve doelstelling van het programma te behalen.

Vanuit een gedeelde interesse naar de verhalen en geleerde lessen van deze programma’s, hebben InAxis (voormalig vernieuwingsprogramma van het ministerie van BZK) en DNV-CIBIT het initiatief genomen om als verslaggevers een aantal van die programma’s op te zoeken. Op basis van ervaringen van REAL, CyberCrime, CasusAdoptie, Andere Overheid, XPin, Randstad Urgent en InAxis zelf, is er een boekje samengesteld waarin de verschillende spelstrategieën aan bod komen. Maar ook wordt er in een voorbeschouwing aandacht besteed aan clubliederen en speljargon, de relatie met het moederdepartement – de club – en worden er in de nabespreking trofeeën bewonderd.

ISBN: 978-90-75709-13-1

Keywords: Sociale innovatie