Proflite

2013 – Proflite in Zutphen maakt flightcases op maat, samen te stellen en te bestellen via internet. De klant ontvangt de koffer compleet gemonteerd of als bouwpakket via www.casebuilder.com. 

Sociale innovatie
Proflite zet een innovatief product op de markt op een innovatieve manier. De klant kan de koffer  zelf ontwerpen. Bij de verkoop via internet wordt gebruik gemaakt van geavanceerde software. Het bedrijf benut de specifieke kwaliteiten van medewerkers met een beperking voor het aanbod van een nieuwe dienst op de markt of voor de verbetering van het proces.
De onderdelenleverancier gebruikt het site-concept van Proflite en het bedrijf levert modules aan de concurrent en adviseert zijn ERP-leverancier. Hun aanpak leidt tot andere vormen van samenwerken in de keten en nieuwe verdienmodellen. 

Aanpak
Proflite combineert een ‘enorme (zakelijke en conceptuele) slimheid met een rotsvaste overtuiging dat ieder mens over bruikbare talenten beschikt’.  Ze zoeken de sterktes van hun medewerkers en maken daar ‘business’  van. 

Resultaat
Het bedrijf is in 2007 begonnen; inmiddels werken er zestien mensen (vaak met een afstand tot de arbeidsmarkt) en groeien de omzet en export (inmiddels de helft) sterk.   

Referentie
Het bedrijf werd op de Energiedag 2013 van Syntens’ MKB Krachtcentrale uigeroepen tot een van de ‘slimste bedrijven van Nederland’. Het jury-rapport vindt u de bijlage. 

Update februari 2015, zie: https://www.nieuworganiseren.nu/cases/proflite-slimme-techniek-met-het-beste-van-mensen/

Thema’s: Innovatie & innovatievermogen, MKB, Talentontwikkeling
Sector: High Tech, Small Material
Bron: Case