Onderzoek naar opvattingen van cliënten over senior dienstverleners

2011 – Was u vaker tevreden over het advies van een oudere huisarts dan van een jongere? Of is het net andersom? En hoe zit dat met verkopers, politieagenten of een verzorgende? En als leeftijd verschil maakt, door welke kwaliteiten komt dat dan? In een internetpeiling gaven 687 respondenten hun mening over de invloed van leeftijd op hoe beroepsbeoefenaren worden ervaren. Het onderzoek geeft daarmee zicht op de specifieke kwaliteiten waarmee oudere werknemers zich onderscheiden ten opzichte van junioren. Seniore beroepsbeoefenaren onderscheiden zich positief in overwicht, beoordelingsvermogen, inlevingsvermogen, geduld, overdragen van kennis, beïnvloeden en communiceren. Deze kwaliteiten zijn vertaald naar competenties. Vervolgens is gekeken naar beroepen waarin deze competenties belangrijk zijn. De conclusie is dat ruim een derde van alle beroepen past bij de “seniore” competenties en dat deze beroepen voorkomen in alle sectoren.
Met dit onderzoek willen het Expertisecentrum LEEFtijd en het NCSI een bijdrage leveren aan het verlagen van arbeidsmarktdrempels voor senioren. In het najaar komt een handleiding met opbrengsten en tips beschikbaar voor HR functionarissen. De beroepen die extra geschikt zijn voor senioren zullen dan op werkgebied te vinden zijn.

Verwijzing
Het volledige rapport “ Onderzoek naar opvattingen van cliënten over senior dienstverleners” is opgenomen in de bijlage.

Keywords: Duurzame inzetbaarheid