Nieuwe inrichting productie SMI Machinebouw

Waarom een hogere flexibiliteit, kortere doorlooptijden en minder verspilling het concurrentievermogen kunnen verhogen. Succesvolle praktijkvoorbeelden uit de maakindustrie, waarbij medewerkers uit verschillende disciplines actief worden betrokken bij het innovatieproces.

Waarom is dit sociale innovatie?

Toenemende groei maakt het voor SMI Machinebouw noodzakelijk om extra ruimte beschikbaar te krijgen voor het samenbouwen en testen van complexe machines en om nog efficiënter te produceren.

Door medewerkers uit verschillende disciplines actief te betrekken bij het innovatieproces is er sprake van een integrale benadering en ontstaat er draagvlak voor de veranderingen.

Aanpak

Om de nieuwe werkruimte optimaal in te richten en te benutten is in samenwerking met het personeel gewerkt aan de uitbreiding en stroomlijning van het orderrealisatieproces. In een reeks werksessies werden zowel de productieprocessen als de inrichting van de bedrijfshal onder handen genomen.

Resultaten

De nieuwe hal kon direct worden benut en sinds de oplevering verloopt het bouwproces effectiënter en is de doorlooptijd korter.

Het volledige artikel is onderdeel van de gids Naar een hogere productiviteit en flexibiliteit in de maakindustrie (2008), uitgegeven door TNO. Deze gids geeft naast de voorbeelden ook een duidelijke uitleg over de mogelijkheden van slimmer werken.

De gids is gratis aan te vragen via de website van TNO: https://www.tno.nl/content.cfm?context=markten&content=publicatie&laag1=52&laag2=2&item_id=452