Nieuwe arbeidsrelatie tussen baas en medewerker

Sociale innovatie, slimmer werken, dynamisch management, of vernieuwing van het arbeidsproces. “Hoe je het ook noemt, arbeidsorganisaties hebben het hard nodig om zich te kunnen handhaven in de crisis.” Dat vindt Frank Pot (63), sinds september 2008 bijzonder hoogleraar Sociale Innovatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het ‘nieuwe werken’ dat zich momenteel sterk ontwikkelt in met name de dienstverlening maakt het voor medewerkers mogelijk om overal hun werk te doen. Personeel werkt thuis of op locatie en komt naar kantoor voor vergaderingen. Deze vorm van werken brengt consequenties met zich mee maar kan organisaties ook helpen op maatregelen te komen waarmee ze zich kunnen handhaven in een recessie.

Het meest nieuwe aan wat er nu gebeurt op het aspect van de arbeidsverhoudingen is de nieuwe arbeidsrelatie tussen de medewerker en zijn baas. De hiërarchische relatie verandert aangezien de medewerkers zelf zoveel verantwoordelijkheden krijgen. Ook het psychologische contract tussen bedrijf en medewerker verandert, omdat mensen steeds meer ontwikkelingsgericht met hun loopbaan bezig zijn. Managers en medewerkers moeten hierdoor met elkaar communiceren over hun ambities. Over hoe ze zich willen ontwikkelen en over de mogelijkheden die daarvoor zijn binnen de organisatie. Dit is echter een grote uitdaging voor zowel de managers als de medewerkers, maar niet onmogelijk.

Zie de bijlage voor het volledige artikel Nieuwe arbeidsrelatie tussen baas en medewerker uit Netwerk Stadsregio Arnhem Nijmegen (2009).