Kansen in de crisis

Een Britse dierentuin ontving maar liefst drieduizend sollicitaties voor honderdvijftig povere vakantiebaantjes. Het Belgische leger heeft de kandidaten vrijwel voor het uitzoeken. De crisis mag dan de wereld in zijn grip houden, hij biedt ook kansen, óók in Nederland. Dat is vooral goed nieuws voor ambitieuze hr-professionals.
De crisis kan het beste in de mens naar voren halen. Pramod Bhasin, ceo van de wereldwijd opererende firma Genpact, stuurde persoonlijk een mail naar alle 36.000 medewerkers met de vraag welke bezuinigingsmogelijkheden zij zagen. Al op de eerste dag kreeg hij suggesties van honderdvijftig medewerkers. ‘Het idee was om werknemers te informeren over de moeilijke tijden en de maatregelen die nodig zijn om te kunnen concurreren. Dit hielp om de zorgen van de personeelsleden te verminderen, en om te horen wat hun ideeën zijn. Want zij weten beter dan de leidinggevenden waar er kan worden bezuinigd.’

Bovenstaande en nog meer voorbeelden van kansen die gecreëerd worden door de crisis zijn te lezen in het artikel Kansen in de Crisis uit Intermediair PW (2009). Dit artikel is te vinden in de bijlagen.