Innovatie 3.0: slimmer managen, organiseren en werken

2011 – Innovatie is anno nu geen kwestie meer van zo veel mogelijk mannen in witte jassen het laboratorium in drijven. Het draait nu om slimmer werken, managen, organiseren en co-creëren. Hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid Henk Volberda en journalist Menno Bosma schreven met Innovatie 3.0 een innovatiekookboek vol praktijkvoorbeelden.

Research en development (R&D) en innovatie zakken weg in Nederland. Er zijn zorgen over het kennispeil van organisaties. Toch lopen er heel wat visionaire ondernemers rond en zijn er talloze organisaties die de creativiteit en productvernieuwing juist weten aan te jagen. Hun geheim? Sociale innovatie.

Voor dit boek bezochten de auteurs een twintigtal sociaal innovatieve bedrijven. De meeste van die bedrijven waren genomineerd voor de Erasmus Innovatie Award, die inmiddels vijf keer is uitgereikt. Hun succes verklaren we aan de hand van kernthema’s: organisatie, management, werknemers, enablers en stakeholders. Deskundigen vertellen wat ervoor nodig is om op termijn méér van dit soort succesverhalen te kunnen optekenen in Nederland. De conclusie: met simpele ingrepen zijn enorme winsten te boeken.

Verwijzing
Deze samenvatting en de voorbeeldcases zijn gebaseerd op het onderstaande boek, dat is te bestellen via de website van Mediawerf Amsterdam. In de bijlage treft u de 5 do’s en 5 don’ts, opgesteld door de auteurs. Verder treft u in de bijlage een uitgebreide samenvatting met enkele praktijkvoorbeelden.

Volberda, H., Bosma, M. (2011) Innovatie 3.0, slimmer managen, organiseren en werken, Amsterdam: Mediawerf. Het ISBN-nummer is: 978-94-90463-17-5

Woensdag 30 november jl. was Henk Volberda te gast in het radioprogramma Zakendoen met … van BNR om te praten over Innovatie 3.0.

Keywords: 
dynamisch managen, slimmer werken, flexibel organiseren