Individueel roosteren - Kansen voor werkgevers en werknemers

Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

Individueel roosteren – kansen voor werkgevers en werknemers

Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie, 2009

ISBN-nummer: 978 90 79867 02 8

 

‘Zelf je eigen werktijden bepalen’, zo luiden de krantenkoppen die over zelfroosteren gaan. Het is een fenomeen dat recent in de media en bij werkgevers en werknemers veel aandacht trekt. Zelfroosteren zou zowel de werkgever als de werknemer voordelen bieden. Maar kan dat wel, een rooster zonder nadelen? De werkelijkheid is ingewikkelder dan een simpele ‘win-win-situatie’.

Individueel roosteren biet in ieder geval een goed platform om werkgevers- en werknemersbelangen met elkaar in balans te brengen. Zoals een geïnterviewde werknemer in deze publicatie zegt: ‘Als je daar een beetje handig mee omgaat, krijgt je sociale leven een flinke impuls.’ Elders geeft een werkgever aan dat er door het individueel roosteren een geringer personeelsverloop en afname van het ziekteverzuim is binnen zijn bedrijf. Goede werknemers die zijn weggegaan bij een bedrijf blijken soms later weer terug te keren, wanneer dit bedrijf individueel roosteren heeft ingevoerd.

Samen met een groep experts uit bedrijven, vakbonden en werkgeversorganisaties heeft het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) in het afgelopen jaar kennis en ervaring bijeengebracht over dit onderwerp. De ervaringen met individueel roosteren bij verschillende bedrijven hebben geresulteerd in deze publicatie. Het doel is een hulpmiddel te bieden aan werkgevers en werknemers die op zoek zijn naar maatwerk in werktijden die bij hen passen. We bespreken de voor- en nadelen van individueel roosteren en de voorwaarden voor een succesvolle aanpak. Daarnaast zetten we een aantal methoden en technieken op een rij. Ten slotte beschrijven we vier bedrijven die met individueel roosteren aan de slag zijn gegaan.

Deze publicatie helpt u de volgende vragen te beantwoorden:

Is individueel roosteren iets voor onze organisatie?

Welke vormen van individueel roosteren zijn er?

Welke stappen kunnen we het beste volgen bij de invoering van een vorm van individueel roosteren?

De volledige brochure is opgenomen als bijlage.