Het nieuwe werken - kantoor is overal

2009 – De kantoren van Microsoft en Samas, die ‘het nieuwe werken’ hebben omarmd, zien er uit als de ideale werkomgeving – ze zien er namelijk niet uit als een werkomgeving. Wie naar de inspirerende kantoorvloer wil komen, is welkom. Maar het hoeft niet.

Microsoft en kantoorinrichter Samas hebben een paar jaar geleden ‘het nieuwe werken’ omarmd. Het belangrijkste uitgangspunt daarvan is dat werknemers hun werk mogen doen waar, hoe en wanneer het hen uitkomt. Hoezo van negen tot vijf? Je gaat niet naar je werk, je gaat aan het werk. Het kantoor van de organisatie heeft wel wat weg van een dorp: er zijn verschillende ruimtes voor verschillende werkzaamheden. Iedereen mag overal zitten, het gaat er om dat de werkplek past bij je stemming.

Deze belevingskantoren zijn een succes bij de werknemers. En ook al is productiviteit lastig te vangen in cijfers, bij Microsoft en Samas merken ze wel degelijk verschil: kostenbesparing, minder ziekteverzuim en een grotere tevredenheid. Daarnaast biedt het nieuwe werken meer mogelijkheden om privé met werk te combineren.

Het artikel Het nieuwe werken: kantoor is overal (2009) van M. de Hoog uit Volkskrant Banen is te vinden in de bijlagen.

Keywords: innovatieve werkplekken