HedoN en het creëren van zelfsturende teams

Samen leren, innoveren en investeren

2023 – In een interview zet Robert Jan Vreeburg, CEO van HedoN zijn visie op leiderschap, organisatiecultuur en zelfsturing uiteen. HedoN is ontwikkelaar en leverancier van precisie elektronica en expert op het gebied van inductie technologie. HedoN is een middelgroot bedrijf gevestigd in Delft. We vatten het interview kort samen; via de link onderaan kunt u het hele interview lezen.

Aanleiding

Vreeburg schrijft zijn belangstelling om anders te werken toe aan zijn jeugd tussen de boerderijen, waar alles in een symbiotisch systeem met elkaar verbonden is. En ook aan zijn enorme nieuwsgierigheid naar wat mensen motiveert en aan zijn drang om het maximale uit ze te halen. Daarnaast heeft hij ervaring (bij Shell) opgedaan met het coachen van managementteams op leiderschap, prestatie en operations.

Een concrete aanleiding om in zelfsturende teams te werken is bijvoorbeeld schaarste aan onderdelen. “Door aanspraak te maken op elkaars expertise kunnen wij snel aanpassingen in het ontwerp doorvoeren met componenten die wél beschikbaar zijn om alsnog onze producten te kunnen leveren”.

Zelfsturende teams

“Wij denken dat ons bedrijf alleen kan groeien als de verantwoordelijkheid voor het bedrijf met alle werknemers wordt gedeeld. Hierbij geven we onze projectleiders en teams steeds meer verantwoordelijkheid. We bespreken de uitdagingen met de teams en vragen hen om mee te denken. Zij overleggen dan met elkaar en komen met oplossingen of alternatieven.

Vervolgens besluiten we met elkaar wat het beste is en dat gaan we dan ook doen! Onze teams mogen zoveel mogelijk zelf beslissen en bepalen…..

Door vertrouwen te geven krijg je verantwoordelijkheid en betrokkenheid terug. Bij vertrouwen geven hoort ook dat mensen zelf beslissingen durven nemen die ze achteraf wellicht anders zien. De crux is hier dat je hier iets van leert zodat je als individu en als team blijft door ontwikkelen”.

 

Resultaat

In het interview komt het bedrijfsresultaat niet aan de orde.

Wel komt naar voren dat de mensen erg blij zijn met deze werkwijze omdat ze precies doen waar ze goed in zijn: het vinden van nieuwe unieke technische oplossingen.

Bovendien heeft HedoN geen last van personeelsschaarste; het ontvangt zelfs open sollicitaties.

 

Lessons learned

“Sta – als leider – altijd open voor de impact van je eigen handelen. Corrigeer als iets niet goed voelt, dat werkt uiteindelijk vaak in je voordeel. Blijf zoeken naar de manier waarop jij kunt bijdragen aan de beste oplossing. Mijn grondhouding is dat het team beslist. Dit levert op dat het team zich steeds verantwoordelijker gaat gedragen. Onze teams komen zelf met initiatieven of oplossingen, bespreken die en gaan dit uitvoeren."

Referentie

Interview door Marcel van Wijk met Robert Jan Vreeburg, CEO van HedoN. 19 januari 2023, In: nieuwsbrief Smart Industry NL.

In gesprek met HedoN over het creëren van zelfsturende teams (smartindustry.nl)