Generatie Y: we kunnen de crisis wel hebben

Voor twintigers zat nooit iets tegen. Al gerekruteerd op de universiteit, banen lagen voor het oprapen, ze deden alles. Als het maar leuk was. Voor het eerst in hun leven is het crisis, die raakt ze hard. Maar zij zijn prima crisisproof!

De crisis raakt de twintigers hard. De werkloosheid onder jongeren is vergeleken met andere leeftijdsgroepen relatief veruit het hoogst, ruim twee keer hoger dan de groep tussen 35 en 45 jaar. Jaarcontracten, die starters toch vaak krijgen, worden niet verlengd. Het aantal startersvacatures is gehalveerd. Een slecht begin op de arbeidsmarkt werkt een werkend leven door.

Terwijl ze er eigenlijk geen reden toe hebben, maken twintigers zich niet meer zorgen dan dertigers en veertigers, blijkt uit onderzoek van Intermediair onder 950 hoogopgeleiden (Waarvan 275 tot 29 jaar). Het blijkt dat zij niet heel anders tegen de recessie aankijken – twintigers maken zich net zo weinig zorgen over de carrière als dertigers. De eisen aan een baan worden niet naar beneden bijgesteld. Bijna tweederde verwacht niet dat het bedrijf waar ze werkt in de problemen komt door de crisis. Ze vinden nog steeds dat werk leuk moet zijn, zo niet: dan stappen ze op.

Intermediair redacteur Willemijn Kruijssen (27) zoekt samen met fotograaf Gerritjan Huinink (31) generatiegenoten op die in 2007 in het artikel De jeugd van tegenwoordig werden geïnterviewd. Toen stonden ze nog aan het begin van een veelbelovende carrière stonden. Hoe vergaat het ze nu?

Zie de bijlage voor het volledige artikel Generatie Y: we kunnen die crisis hebben (2009) van Willemijn Kruijssen uit Intermediair.