Dankzij Lifehacking slimmer door het leven

2009 – Wie wordt niet dagelijks overspoeld door allerlei soorten informatie? Hoe kun je er nu voor zorgen dat je overzicht houdt en voorkomt dat je gaat lijden aan informatiestress? De kunst is de informatie op te sporen, te organiseren, te filteren en te delen. Dat is waar lifehacking over gaat, over meer doen in minder tijd, op een leukere en slimmere manier. Tijd overhouden om te creëren en je te richten op zaken die je echt belangrijk vindt.

De Britse technologiejournalist Danny O’Brien introduceerde de term life hack nadat hij een groep super-productieve programmeurs over hun wijze van werken had geïnterviewd. Voor O’Brien tekende zich het patroon af dat deze programmeurs gebruik maakten van sluipweggetjes om hun werk gedaan te krijgen. Ze maakten hun werk eenvoudiger terwijl de productie omhoog ging. De term life hack sloeg aan en O’Brien bleef hem op verschillende andere conferenties verder uitdragen. Inmiddels is lifehacking overgewaaid naar Nederland en willen steeds meer bedrijven en instellingen er meer van weten.

Aanpak

Wat is lifehacking? In tegenstelling tot wat de term doet vermoeden, heeft het niets te maken met computerhacken en is het ook niet alleen bestemd voor computerfreaks. Lifehacking is een verzamelterm voor slimmer leven. In een ideale wereld leven we zonder files, maken we betere keuzes en verrichten we meer werk op kantoor, aldus de lifehackers.

Lifehacking is een combinatie van timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling, met een vleugje 2.0 en een vleugje MacGyver. Nieuwe dingen bedenken waardoor je meer kunt doen in minder tijd. Slim gebruik maken van technologie zoals e-mail, internet en twitter, overzicht houden, stress voorkomen en zorgen dat je niet verdrinkt in de gigantische stroom informatie die dagelijks binnenkomt. Probleemoplossend zijn, op zowel het gebied van persoonlijke productiviteit, werkprocessen en organisatie.

Het resultaat van een geslaagde lifehack is kort gezegd: tijd overhouden. Lifehackingtips beperken zich niet alleen tot handige applicaties en tools om je kantoorbaan effectief te benutten maar ook tot manieren om sporten beter vol te houden en om files te vermijden.

Nederlandse lifehack-goeroes Martijn Aslander en Frank Meeuwsen hebben het weblog lifehacking.nl opgericht. Op deze site worden tips en methodes besproken om op een betere manier met informatie om te gaan. Aslander en Meeuwsen hebben daarnaast meegeschreven aan het boek 100 Lifehackingtips: een handboek voor iedereen die wil weten hoe je met kleine inspanningen de dagelijkse taken makkelijker voor elkaar krijgt.

Workshop

Gelijk aan de slag? De workshop over lifehacking van Martijn Aslander is op de website van Volkskrant Banen online te bekijken via https://www.vkbanen.nl/carriere/747154/Werken-kan-zoveel-slimmer-tips-van-een-lifehacker.html

Meer informatie is online te vinden via www.lifehacking.nl, www.martijnaslander.nl en www.lifehackingacademy.nl

Zie voor de artikelen Gewoon slimmer werken (2009) van T. van Aalten uit De Volkskrant en Lifehackers willen informatiestress bestrijden (2008) van M. Klaver uit NRC Handelsblad de bijlagen.

Keywords: slimmer werken