Column: Ronald de Leij - Sociale innovatie hoedt u voor misbruik

2009 – Sociale innovatie. In korte tijd is het een door menigeen geclaimd begrip en een door velen misbruikt ‘buzz-word’ geworden. In de zucht naar aansprekende voorbeelden (die het begrip vooral een hard karakter moeten geven, want sociaal dat is zó jaren zeventig) wordt elke bijstelling in de organisatie van arbeid van het etiket ‘sociale innovatie’ voorzien. En daarmee is het al gauw oude wijn in nieuwe zakken. Blijkt iedereen en elke organisatie het ineens te doen. Allang. We wisten gewoon nog niet dat het zo heette. Dachten we toch even dat we het écht anders moest. Sociale innovatie, al vóór de start achterhaald en afgeschreven.

En toch is sociale innovatie de enige echte uitweg uit onze aanhoudende economische en sociale malaise. De vermoede conjuncturele opleving en de drastische ingrepen in het stelsel van sociale zekerheid zullen tegen alle hoop in geen soelaas bieden wanneer zij in ongewijzigde grond moeten wortelen. In de vermoeide grond van een achterhaald cultuurstelsel.

De volledige column Sociale Innovatie: hoedt u voor misbruik(2009) van Ronald W.P.A.M. de Leij van AWVN is te vinden in de bijlage.

Bron:

Keywords: sociale innovatie

www.socialeinnovatie.com