Career management: Taking control of the quality of work experiences

2008 – Dit hoofdstuk is onderdeel van het boek “International handbook of career guidance”, welke een verscheidenheid aan kennis en onderzoeken op het gebied van studie- en loopbaanadvies samenvat. Het boek beschrijft het groeiende gebied van carrièreverloop voor  een internationaal en ook academisch publiek. Veel verschillende meningen worden in het boek beschreven zodat er geen kanten gekozen worden of één zichtpunt geforceerd.

Dit hoofdstuk “Career management: Taking control of the quality of work experiences” concentreert zich op het carrière management aspect van persoonlijke ontwikkeling. De arbeidsmarkt is onzeker en het is onwaarschijnlijk dat een werknemer zijn hele leven bij een werkgever zal blijven. Jezelf via een vaste voorgelegde lijn omhoog werken binnen een bedrijf is niet meer realistisch, en de manier hoe werknemers moeten kijken naar hun carrière moet veranderen. Werknemers zullen zelf de rol van manager moeten overnemen voor hun eigen carrière en hun eigen carrière pad creëren. Werknemers moeten hun eigen mogelijkheden vinden om te kunnen groeien, leren, en hun eigen vaardigheden te verbeteren.

De beste voorspeller voor carrière succes is de persoonlijke investering in onderwijs en werkervaring van de werknemer zelf. De beste manier om te investeren in persoonlijk onderwijs is om uitdagende taken aan te gaan. Deze taken stimuleren leren en ontwikkeling, en kunnen lijden tot grotere carrière flexibiliteit. Het zou ideaal zijn als alle werknemers zelfstandig uitdagend werk aan zouden kunnen gaan. Het is echter niet altijd mogelijk voor de werknemer om dit te doen zonder de hulp en aanmoediging van hun omgeving. De rol van de werknemer en de werkgever in het vergroten van de werknemers beeld en werk inzetbaarheid wordt besproken.

Referentie

Athanasou, J.A., & Van Esbroeck, R. (2008). Career management: Taking control of the quality of work experiences. In A. Van Vianen, I. De Pater, & P. Preenen. International handbook of career guidance. (pp. 283-301). Australia and Belgium: Springer Science and Business Media B.V.

Het gehele boek is gratis in PDF vorm verkrijgbaar op https://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4020-6230-8