Boessenkool - Machinebouw en metaalbewerking

2012- Machinebouw en metaalbewerking
Boessenkool – 40 mensen

Medewerkers betrekken, interne opleiding, technologische innovatie

Aanpak

Boessenkool maakt allerlei onderdelen van metaal, van tanks en koppelingen voor de opslag en transport van olie en gas op zee, vulpistolen voor autogas tot onderdelen voor bakkerijproductielijnen en hijskranen. ‘Hoe uitdagender, hoe beter,’ zegt Directeur Eelco Osse lachend. ‘Neem bijvoorbeeld die koppelingen voor olie op zee: daar staat een druk op van 500 bar.

Osse nam het bedrijf zeven jaar geleden over van zijn vader en neemt naar eigen zeggen meer risico’s dan zijn voorganger. “De uitdaging ligt er vooral in om het personeel mee te krijgen, want zij zijn toch wat voorzichtiger. Dus ik drop soms dingen in de groep. Hun eerste reactie is vaak: dat kan niet. Maar dan gaan ze erover nadenken en zeggen ze: “Als we het zo en zo doen, kan het misschien wel.” Dat is zo mooi om te zien.”

‘Je doet het als team; als een van de schakels niet sterk genoeg is, breekt de ketting.’ De manier waarop Osse deze ketting aan elkaar smeedt, is door vooral open en duidelijk te communiceren. ‘Mensen herkennen en erkennen in hun kennis en vaardigheden, daar begint het mee. Vertellen waar je mee bezig bent en ze betrekken bij de uitdagingen waar je voor staat. Daardoor gaan ze met je meedenken en hoef je minder te sturen.’ Osse geeft het voorbeeld van die zaterdag dat hij langs het bedrijf reed en ontdekte dat er allemaal auto’s voor de poort stonden. Toen Osse de fabriekshal binnenliep, bleek een deel van het personeel aan het werk te zijn op hun vrije zaterdag. ‘”Wie heeft dit geregeld?”, vroeg ik. “Wij zelf,” was het antwoord. “Heb je gezien hoeveel werk er ligt?”

Daarnaast investeert Boessenkool flink in opleiding van mensen.

Deze manier van werken legt Boessenkool geen windeieren. Het bedrijf groeit jaarlijks met circa tien procent en heeft zijn orderportefeuille voor ¾ jaar jaar gevuld. De grootste uitdaging voor Osse is om goede mensen te vinden. ‘Het vak leren ze allang niet meer op school, dat moeten wij ze hier bijbrengen. Die kans krijgen ze hier volop; ze beginnen met de kleine machines en groeien langzaam door naar meer verantwoordelijkheid. En als ze een keer een fout maken, moet je ze niet meteen afstraffen. Niemand vindt het leuk om fouten te maken. Je kunt beter met elkaar kijken hoe je het de volgende keer beter kunt doen.’

Resultaten

Jaarlijkse omzetgroei van ca. 10%

Gevulde orderportefeuille voor ca. ¾ jaar

Slimste Bedrijf van Nederland 2012

Verwijzing:

Bedrijf: www.boessenkool.com

Interview syntens / Ben Kuiken: https://www.syntens.nl/socialeinnovatie/inspiratie/Boessenkool-Twentse-innovatie.aspx

Filmpje interview: https://vimeo.com/54223091

Steekwoorden

Dynamisch managen & leiderschap, flexibel organiseren, innovatie & innovatievermogen, talentontwikkeling

Sector

Industrie en voeding

Topsector:

HTSM