BNR Darwin: Sociale innovatie en zelfvertrouwen op de werkvloer

2013 – In de BNE Nieuwsradio uitzending BNR Darwin van 17 september spreken Steven Dhondt (TNO en KU Leuven),  Mikkel Hofstee (LifeGuard) en Victor Mion (VM Corporation) over ‘Sociale innovatie en zelfvertrouwen op de werkvloer’.

Wat is sociale innovatie?

Steven Dhondt stelt dat sociale innovatie het veranderen van organisaties is met de intentie om samen te innoveren. Het gaat niet alleen om ‘management  innovatie’ en niet alleen om ‘employee driven innovatie’ maar om de overlap daarvan.

Uit onderzoek naar de ontwikkeling van bedrijven in de crisis (2007 – 2010) blijkt dat bedrijven die decentraliseren en innoveren sterk groeien (+ 35 % gem.)  en tot 50% meer omzet maken. Het restant van de bedrijven laten een krimp van 15% zien.

De stemming bij mensen veranderen

Mikkel Hofstee en Victor Mion benadrukken het belang van de omslag van de stemming van mensen die werken in bedrijven die moeten reorganiseren. Van afhaken en frustratie naar uitdaging voelen. Wapenen tegen negativiteit en energiemanagement zijn belangrijk. Goed voorbeeldgedrag van het management is essentieel, aandacht geven en luisteren  en initiatieven werkelijk omarmen, ook als het fout gaat.

Ontevreden maken

Dhondt vult aan dat het er niet om gaat iemand in een  afstompende functie te coachen zodat hij positief en tevreden wordt. Maar je die werknemer juist ontevreden moet maken en een uitdagende functie bieden. Het gaat om  “het organiseren van tegenspraak, intern ondernemerschap en kennis delen”,  vat hij samen.

De hele uitzending is te beluisteren via de onderstaande link.

https://www.bnr.nl/?service=player&type=column&audioId=2008997

Thema’s: Arbeidsverhoudingen, Sociale innovatie

Sector: niet specifiek

Bron: Multimedia