Blogreeks Sociale binding in crisistijd

Blogreeks Sociale binding in crisistijd

2020 – In deze blogreeks over ‘sociale binding’ nemen Steven Dhondt van TNO en Human Capital Topsectoren u mee langs de voorbeelden en sectoren waar inspirerende aanpakken ontwikkeld worden.

Aanleiding
De coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet en dwingt ons minstens 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Maar hoe steek je dan nog de koppen bij elkaar voor de innovatieve oplossingen die zo hard nodig blijven? Hoe vernieuwen we op de innovatieve vraagstukken van de toekomst, als de crisis de aandacht trekt naar het hier en nu?

Sociale binding
Human Capital Topsectoren en TNO zetten in op sociale binding om bedrijven te helpen tot een nieuwe wijze van samenwerken en zakendoen te komen. We willen meer dan alleen e-mails met elkaar uitwisselen of videocalls houden. Sociale binding is nodig om ook in deze tijd tot interactie en nieuwe initiatieven te komen. We moeten extra creatief zijn om via nieuwe manieren met elkaar samen te werken en zaken te doen. Zodat we fysiek op afstand kunnen blijven, maar sociaal verbonden blijven.
De blogs op deze webpagina bevatten inspirerende voorbeelden, prikkelende informatie, webinars en de handvaten die u kunnen helpen om met uw werknemers en partners verbonden te blijven. 

Blogs
Inmiddels (juli 2020) zijn drie blogs van de hand van Steven Dhondt verschenen. 

In blog 1 worden twee voorbeelden ten tonele gevoerd: het communicatiebedrjif MediaMonks en de IT dienstverlener Kwiik. MediaMonk biedt medewerkers die thuiswerken AMMA-sessies (Ask MediaMonks Anything) aan, waarin hun vragen worden behandeld en wordt gekeken hoe samen door deze crisis kan worden gekomen. Kwiik stelt voor zijn medewerkers digitale opleidingen en trainingen beschikbaar. 

Blog 2 zet de schijnwerper op de Topsector Water & Maritiem. Deltares heeft een Ideeënplatform voor medewerkers en organiseert daarop ook challenges.
Het Waterschapshuis, dat 21 Waterschappen ondersteunt op ICT gebied, heeft o.a. een ‘Winnovatieplatform’ ingericht om met elkaar te komen tot waardevolle innovaties die bijdragen aan het werk van de Waterschappen. 

Blog 3 draagt als titel:Smart Work als voorwaarde voor sociale binding in de technologische sector’. Centraal staat een voorbeeld uit de maakindustrie, namelijk de fietsenfabriek Van Raam die op maat gemaakte fietsen produceert. Smart Working vertaalt zich bij Van Raam in: veel ruimte voor medewerkers om zelf zaken te regelen. Er is een open werkwijze en medewerkers dragen zelf oplossingen voor problemen aan. Dat verhoogt het vermogen voor product- en procesinnovatie. Een voorbeeld: duofietsen met tussenschermen is een van die nieuwe producten die klanten kunnen bestellen.

Referentie
Volg de blogs via: https://humancapitaltopsectoren.wijzinl/corona/sociale-binding/
Heeft u zelf een werkwijze of oplossing ontwikkeld en wilt u die delen? Stuur die naar hca-topsectoren@ptvt.nl  

 

Thema’s: Innovatie & innovatievermogen; slimmer werken
Sector: alle
Bron: multi media, cases