Baril, een links hart voor de zaak

2013 – De verffabriek Baril met vestigingen in Den Bosch, Etten-Leur, en in Angola en Indiana in de VS heeft een eigenaar/directeur met een ‘links hart’. In Nederland werken er 60 mensen. 

Sociale innovatie

Geert Duijghuisen  de directeur vindt sociale cohesie heel belangrijk. Hij helpt medewerkers die in de problemen komen; het personeel verdient ruim boven de cao. Hij verdient zelf vier tot vijf keer zo veel als het laagste salaris in het bedrijf, dat is niet veel voor een directeur.  Bieden en behouden van werkgelegenheid is een belangrijke drijfveer.

Er wordt extra geld ingezet voor onderzoek.  Dit heeft geleid tot een gepatenteerde vinding waardoor coatings razend snel kunnen drogen. 

Resultaat

Volgens de directeur is sociale cohesie ‘uiteindelijk altijd goed voor de productiviteit’.  Het bedrijf groeit sterk; boekt al vijf jaar een bruto winst voor afschrijvingen van ruim boven 10 procent; ziet de export stijgen en slaagt erin dit jaar ook de omzet in Nederland flink te laten groeien, ondanks de malaise in de bouw.

Duijghuisen is overtuigd van de innovatiestrategie die hij voert: ‘Als je die kosten  (voor sociale aandacht en voor onderzoek) vermindert, boek je op korte termijn wel meer resultaat. Maar dat hou je niet lang vol. Ik heb er al veel zien verdwijnen. Collega-bedrijven die geen sociale of technische innovatie pleegden, bestaan niet meer. 

Referentie

Trommelen, J.  Een links hart voor de zaak. In De Volkskrant maandag 11 november 2013. Het artikel is als bijlage bijgevoegd. 

Thema’s:  Arbeidsverhoudingen, Innovatie & innovatievermogen

Sector: High tech, smart materials

Bron: Artikel