Vermeulen Bouwbedrijf

Winnaar 2018 Sociale Innovatie Prijs FNV Bouwen en Wonen

2018 – Vermeulen Bouwbedrijf heeft in 2018 de ‘Sociale Innovatie prijs FNV Bouwen en Wonen’ gewonnen. Vermeulen is een bouwbedrijf in Rijen. Er werken ongeveer 35 mensen in vaste dienst en 5 -7 ZZP’ers springen min of meer vast bij.

Het onderstaande korte stuk is gebaseerd op het Juryverslag, een publicatie van het bedrijf zelf: het Vermeulen Cultuurboek en de website van het bedrijf.  In 2015 nam een zoon (4e generatie) het bedrijf van zijn vader over; hij heeft de onderstaande vernieuwingen in gang gezet in 2016.

Vernieuwing van de arbeidsorganisatie

Vermeulen heeft de traditionele hiërarchische organisatie omgevormd tot zelfsturende teams van UTA en bouwpersoneel op basis van verschillende product-markt-combinaties (nieuwbouw, onderhoud e.d.). Directeur en staf vormen het ‘team ondersteuning’. Het ‘organogram’ ziet er uit als een bloem: team ondersteuning in het midden en daar omheen de andere teams als ‘bloemblaadjes’. Ze zijn dus veranderd van een piramidestructuur naar een ‘bloemstructuur’.

Vermeulen werkt zo veel mogelijk met vaste onderaannemers, die zo veel mogelijk bij het ontwerp en de planning van nieuwe projecten worden betrokken.

 

Benutting en ontplooiing van talenten en competenties

De productieteams doen eigen acquisitie en nemen zelf mensen aan.

Er zijn geen functies, maar rollen; ieder spreekt met het team af wat hij of zij zal oppakken omdat die taken gedaan moeten worden en bij zijn of haar competenties, ervaring en ambities passen. Timmerlieden timmeren niet alleen, maar zij zijn ook betrokken bij de voorbereiding en ondersteuning van hun uitvoerende werk en ze voeren daarnaast organiserende en management-taken uit. Iedereen kan een verbeteringsproject opzetten. Er is geen teamleider maar een teamcoach. Dat is de ‘spin in het web’ van een team die de teamleden adviseert bij beslissingen.

De arbeidsverhoudingen

De medewerkers hebben een vast contract; er is een flexibele schil van ca. 7 ZZP’ers. In de teams wordt continue overlegd over het dagelijks werk en de teams hebben elke maand een formele teamsessie. Daarin wordt besproken hoe het ging de afgelopen maand, hoe het beter kan en hoe iedereen er zelf in staat, ook wat betreft persoonlijke ontwikkeling.

De gedeelde waarden zijn in een ‘cultuurboek’ vastgelegd. Belangrijke waarden zijn:

  • we gaan met elkaar om als met familie: open en eerlijk;
  • we bouwen aan onszelf en fouten maken is OK, daarvan kunnen we leren. In het cultuurboek staat hoe je op de juiste manier feedback kunt geven;
  • we willen de verwachtingen van klanten overtreffen;
  • we hebben lol en zijn creatief en flexibel.

Informatievoorziening

Alle data zijn toegankelijk voor iedereen. Iedereen krijgt prestatie-updates. Iedereen is aanspreekbaar. De openheid wordt onderstreept doordat het traditionele kantoor met kamertjes en directiekamer volledig verbouwd is tot open ruimtes, groot café, open vergaderruimtes en geen aparte kamer voor directeur, die geen directeur meer heet. Behalve directe communicatie is er groepschat via Whatsapp mogelijk en er is een Facebook Workplace.

 

Resultaat

Op de website is te lezen dat de ‘nieuwe weg’ zeer geslaagd is. Het bedrijf ‘groeit als kool’, in omzet, werknemers en vaste klanten/opdrachtgevers.

Voor de jury was duidelijk dat er een sfeer van vertrouwen is onder de medewerkers van dit bedrijf en dat medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen werk, voor het gezamenlijk goed uitvoeren van de opdrachten voor de klanten en voor het realiseren van de doelen van het bedrijf in het algemeen.

 

Update december 2022

In de afgelopen periode is er voor het bedrijf het een en ander veranderd. Het bedrijf is geen familie-bedrijf meer, maar onderdeel van het grotere bouwbedrijf: Constructive. De voornaamste reden voor deze verandering was dat Vermeulen te klein werd om hele grote projecten, bijvoorbeeld voor Woningcorporaties aan te nemen; dat zou te hoge risico’s met zich meebrengen. Deze verandering van eigenaar heeft gevolgen voor cultuur en structuur. Er zijn nog wel teams per klant, maar zelfsturend zijn er nog maar een paar. Er zijn weer teammanagers en de ‘piramide’ is weer deels opgebouwd. Dat was onder meer nodig omdat nu sprake is van een flexibele schil van ongeveer 50%, hetgeen meer zorg, toezicht en aansturing vereist. Enkele teams waarin vooral vaste werknemers zitten, werken en nog wel zelfstandig. Zij werken voor de klantgroepen: bedrijven, onderhoud en onderwijs.

Referentie

Juryrapport voor de Sociale Innovatie Prijs 2018 van FNV Bouwen en Wonen. Dit rapport is te downloaden met de knop hieronder.