Sociale innovatie bij Metaglas

2023 – Metaglas ontwerpt, produceert en monteert slank geprofileerde aluminium ramen, deuren, schuifpuien en verticale schuiframen voor nieuwbouw, renovatie en transformatieprojecten. Het bedrijf maakt producten op maat, veelal in co-creatie met de opdrachtgever of klant. Het familiebedrijf is gevestigd in Tiel en er werken ca. 75 mensen in vaste dienst.

 

Strategie en visie

Met de toename van de technische complexiteit wil het bedrijf meer accent leggen op engineering.

Het bedrijf wil midden in de samenleving staan: het besteedt veel aandacht aan duurzaamheid, diversiteit en goed werkgeverschap. Er is veel aandacht voor vernieuwing, die vooral verwacht wordt ‘uit de medewerkers’ te komen.

 

De Sociale innovatie

De vernieuwing van de arbeidsorganisatie en de arbeidsrelaties startte met de introductie van ‘MetaWay’, een programma voor ideeën-management: ‘Wij verbeteren continue ons proces en product, iedereen, overal, elke dag: de MetaWay’.

Het productieproces is – samen met de medewerkers – in een ‘flow’ gebracht: de halffabricaten stromen nu in logische stappen van R&D en ontwerpen naar tekenen en engineering, naar zagen/CNC naar assembleren/persen, naar monteren.

In de nieuwe organisatiestructuur zijn er projectteams en productieteams. Er is een nieuw planningssysteem geïntroduceerd: ‘PROPOS’ (afgeleid van QRM, zie www.propossoftware.nl) dat beter dan het oude past bij een grote productvariatie en meer autonomie voor productiemedewerkers toelaat.

 

Aanpak

Het vernieuwingsproces is begonnen in de productie.

Eens per week geeft de directeur een schriftelijke update van hoe het bedrijf er vóór staat. De ‘overlegstructuur’ is naar de productievloer gebracht. De dag begint met een ‘Dagstart’  of er zijn enkele  ‘Stand ups’ bij een planningsbord per week. En er zijn kantinebijeenkomsten geïntroduceerd waar ruimte is om ideeën naar voren te brengen.

HR ondersteunt het beleid om mensen in te zetten voor ‘waar ze goed in zijn’, de lijnen korter te maken en de mensen zelf meer regelruimte te bezorgen.

 

Resultaat

Het bedrijf heeft sinds 2018 extra groei gekend in omzet en is ook in de markt opgeschoven naar grote transformatieprojecten. De doorlooptijd is verkort, voorraadvorming is afgenomen en het overzicht over de productie is toegenomen. De medewerkers in de productie hebben veel ruimte gekregen, zowel fysiek (mede door de opruiming) als in het werk zelf: autonomie. Teamleiders nemen hun team voortdurend mee in het verbeterproces.

 

Lessons learned

  1. De beste ideeën komen van de vloer.
  2. Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden.

 

Referentie

Verslag Casestudy Metaglas. Fietje Vaas, mei 2023, TNO. Zie bijlage