Portal 2C bij Kennedy van der Laan

2010 – Advocaten en notariskantoor Kennedy Van der Laan opende in een vleugel van het kantoor in Amsterdam Portal 2C. Portal 2C biedt onderdak aan vernieuwende bedrijven én werknemers van het advocatenkantoor. Doel is het gesloten bolwerk van de advocatuur wat toegankelijker te maken en kennis vanuit andere marktsectoren binnen te halen.

Waarom is dit Sociale Innovatie

Portal 2C stimuleert werknemers van Kennedy Van der Laan om hun blik te verbreden en kennis te delen ten einde nieuwe producten en diensten op de markt te brengen en nieuwe markten aan te boren. De innovatieve kracht van het kantoor wordt middels Portal 2C bevorderd.

Doelstelling

Portal 2C fungeert als een inspiratiecentrum voor de juristen en cliënten van Kennedy Van der Laan en voor partijen in andere sectoren. Het advocatenkantoor wil op deze wijze samenwerking stimuleren en de innovatieve kracht van het kantoor bevorderen.

“Anticiperen op de ontwikkelingen op de markt is in de traditionele advocatenwereld al heel uitzonderlijk. Wij gaan nog een stap verder en willen pro-actief aan die ontwikkelingen bijdragen," zegt Richard Klatten, partner van Kennedy Van der Laan. “Het is onze overtuiging dat het de kwaliteit en innovatieve kracht van ons werk ten goede zal komen als we de vensters openen, kennis naar binnen halen en het werken in teamverband met externe partijen en cliënten stimuleren. Onze advocaten willen leren van ervaringen in andere bedrijven en sectoren”.

Aanpak

Met het oog op de naderende uitstroom van oudere werknemers en de veranderde wensen van jong talent heeft Kennedy Van der Laan Portal 2C geopend.

Het is een inspirerende ruimte waar men wordt gestimuleerd tot brainstormen, discussie en kennisdeling. Werkplekken zijn niet vast maar flexibel. Dit geldt niet alleen voor de bezetting, maar ook voor de inrichting; de meubels zijn ook eenvoudig te verplaatsen in de ruimte.

Met Portal 2C heeft Kennedy Van der Laan zowel kennis binnengehaald als haar netwerk uitgebreid met vernieuwende bedrijven. Door kennisdeling met partijen uit andere marktsectoren kunnen nieuwe markten bediend worden. Cliënten van het advocatenkantoor beschikken over kennis die voor anderen van grote waarde is. Nieuwe producten kunnen ontwikkeld worden door deze kennis te combineren met de kennis en ervaring van Kennedy Van der Laan. Hierdoor kunnen medewerkers pro-actief zijn en anticiperen op ontwikkelingen in de markt. Door Richard Klatten, partner van Kennedy Van de Laan, wordt deze vorm van samenwerken ook wel “partnering” genoemd. Portal 2C laat zien waar partnering toe leidt. Het is namelijk opgezet in samenwerking met Dialogues House (onafhankelijk platform van ABN AMRO), JBK (kantoorinrichter) en ontwerper/bouwer Peter Bedner. Iedere partij heeft zijn eigen expertise ingebracht.

Resultaten

Portal 2C ging augustus 2009 van start. Sinds de opening zijn er al 6 samenwerkingsverbanden gerealiseerd. Ook zijn de eerste producten al een feit:www.legalportal.nl en www.foodquality.nl. Legalportal.nl is een online community voor cliënten van het advocatenkantoor waar ze terecht kunnen voor standaard juridische diensten. Daarnaast richtte Kennedy Van der Laan samen met Barentz BV de Food Quality Service (FQS) op. De FQS webportal geeft op overzichtelijk wijze, belangrijke complexe informatie weer over eisen die voortkomen uit wetgeving, kwaliteitsstandaarden en andere voorwaarden opgelegd door overheid of markt.

Tips

Nadat het idee van Portal 2C geboren was, is Richard Klatten het gewoon gaan doen. Door de vensters open te zetten en kennis binnen te laten is er een meer vraaggestuurde aanpak ontstaan. Met prototypes moet je niet te lang wachten. Wellicht wordt in de toekomst het hele kantoorpand van Kennedy Van der Laan ingericht volgens het concept van Portal 2C.

Bronvermelding

Voor deze casebeschrijving is informatie uit persberichten en nieuwsbrieven van Kennedy Van der Laan verkregen. Zie onderstaande links voor persberichten:

https://www.kennedyvanderlaan.nl/KVdL/nl-NL/_main/Nieuws/Aankondigingen/Opening+Portal+2C

https://www.kennedyvanderlaan.nl/KVdL/nl-NL/_main/Nieuws/Nieuwsbrief/Nieuwsbrief+augustus+2009/Opening+Portal+2C/default.htm

Keywords

Externe samenwerking, teamwerken, innovatie & innovatievermogen