Podcast Steward Ownership over de case Bord&Stift

2021 – ‘We are Stewards’, twee onderzoekers, brengen Podcasts uit over  bedrijven die volgens het model ‘Steward Ownership’ werken.

De essentie van dit model is dat de aandelen van het bedrijf in een Stichting worden ondergebracht. De Stichting is eigenaar van de onderneming. Het streven door de eigenaren naar winstmaximalisatie op korte termijn wordt hierdoor teruggedrongen. Het model slaat aan bij missiegedreven ondernemingen maar is eigenlijk voor alle ondernemingen een betere optie, menen de podcastmakers.

In Nederland zijn er zo’n dertig bedrijven die dit bedrijfsmodel hebben ingevoerd of aan het invoeren zijn. Zie de website: https://wearestewards.nl/

Voorbeeld bedrijf: Bord&Stift

De podcast – waarnaar hieronder een link staat – laat een interview horen met Charlotte van Leeuwen van het bedrijf Bord&Stift. Dit bedrijf maakt whiteboardfilmpjes en wil zo de complexe wereld begrijpelijk maken voor iedereen. Er werken zo’n twintig mensen.

Het bedrijf is zeven jaar geleden opgericht door Charlotte en werkt sinds 1 januari 2021 volgens het principe van Steward Ownership. De aandelen zijn in een Stichting ondergebracht. De Stichting is de eigenaar. Dat is juridisch geregeld. (Het verschil met een coöperatie is dat daar iedere medewerker mede-eigenaar is.)

Het bedrijf is horizontaal georganiseerd en zelfsturend. Bord&Stift wordt door de medewerkers gerund. Hierover zijn allerlei afspraken gemaakt over rollen en meetings en alles is transparant.

Het is niet zo dat iedereen over alles meebeslist; de taken en daarbij behorende beslissingen zijn verdeeld. Over salarissen en verhogingen daarvan, over een oudedagsvoorziening en over een eventuele winstuitkering aan alle medewerkers zijn ook afspraken gemaakt. De rest van de winst wordt geherinvesteerd of geïnvesteerd in projecten ‘waarvan de wereld beter wordt’.

 

Referentie

Nina de Korte en Gijsbert Koren, (maart 2021). De Steward-Ownership Podcast: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/de-steward-ownership-podcast/id1546005346

 

Thema’s: Dynamisch management & Leiderschap, Zelfsturing

Bron: Multi media

Sector: Alle sectoren, case: commerciële dienstverlening