Nieuw productieproces bespaart Elenbaas Carrosserie tijd en geld

Carrosseriebedrijf Elebaas heeft in samenwerking met TNO zijn fabricageproces omgegooid. Dit levert het bedrijf een gehalveerde doorlooptijd en een behoorlijke besparing op.

Waarom is dit sociale innovatie?

In samenwerking met de medewerkers zijn oplossingen bedacht die zowel uren als geld besparen.

Aanpak

Een adviseur van TNO heeft binnen het bedrijf een werkgroep samengesteld waarin hij als katalysator fungeerde en het personeel stimuleerde na te denken over beter en slimmer produceren. Op die manier zijn de medewerkers zelf met oplossingen gekomen.

Het productieproces is omgezet van ambachtelijke naar industriële fabricage met behulp van modulair bouwen: het slim configureren van een eindproduct. Eerder werd een carrosserie op één productielijn onderdeel voor onderdeel in elkaar gezet. Nu worden verschillende onderdelen van de carrosserie parallel aan de productielijn geassembleerd, waarna ze op de productielijn worden samengevoegd tot één geheel. Daardoor wordt de doorlooptijd op de bouwlocatie verkort en is het mogelijk sneller verschillende einduitvoeringen te leveren.

Verder is er gekeken naar de productieverspilling: alles wat tijd en kosten vraagt, maar wat geen waarde toevoegt. Universele werkplekken zijn omgetoverd tot werkplekken voor één bepaald doel om zo de efficiëntie te verhogen. Ook is er een aantal hulpmiddelen geïnstalleerd voor het interne transport: op de manier kunnen onderdelen nu snel intern worden ingevoerd.

Resultaten

Inmiddels is de productietijd teruggebracht van vier naar twee weken en wordt er ruim tien procent op de uren bespaard.

Bron: TNO Arbeidsproductiviteit: resultaten in de maakindustrie (TNO 2008)