Kölner Medienfabrik AG (Keulse mediafabriek)

2013 – De Keulse mediafabriek is een middelgrote onderneming (BV) die ontstaan is uit een fusie van een drukkerij, een high tech grafisch bedrijf en een moderne fotostudio.  Dit ene bedrijf kan nu alle mediaproducten leveren van een gedrukte folder tot  en met 360-graden beeld van bijvoorbeeld een auto interieur op CD-ROM (IPIX technologie).
Het bedrijf heeft een consultancy traject gedaan door bemiddeling van GIB ( Gesellschaft für Innovative  Beschäftigungsfördering, NRW) en gefinancierd door het Ministerie voor Arbeid, Gezondheid en Sociale zaken in Noord Rijn Westfalen in Duitsland en het Europees Sociaal Fonds.
De inzet van het consultancy traject (door: Gaus media education policy consulting ltd) was te ontdekken welke potenties nog niet worden benut. 

Aanpak
Op basis van de ‘potentie-analyse’ werd een aantal maatregelen genomen, resp. gepland:

  • Alle product- en orderinformatie is voor alle medewerkers op elk moment beschikbaar via de computer
  • Het personeel heeft speelruimte (tijd) gekregen om innovaties uit te proberen.
  • In stille periodes wordt interne taakroulatie toegepast zodat steeds meer medewerkers een groter deel van het proces kennen en deels beheersen.
  • Een nieuwe techniek  ‘Computer to Plate’ (CTP) waarin het Keulse bedrijf voorop loopt, bespaart in het printproces een hele stap: het maken van een film voordat beeldmateriaal op plaat gezet kan worden. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om het beeld direct van de computer op plaat te zetten. Dit gaat het bedrijf – op voorstel van het adviesbureau – als dienst aan andere drukkerijen aanbieden; een nieuwe markt.

Resultaten
Een van de directeuren maakt melding van de volgende resultaten: het personeel neemt meer verantwoordelijkheid, de kwaliteit is verbeterd, er is een grotere flexibiliteit, het personeel is beter gekwalificeerd, medewerkers werken beter samen en er is een nieuw dienstenaanbod. 

Verwijzing:
Meer informatie over het GIB programma is te vinden via: https://www.gib.nrw.de/themen/arbeitsgestaltung-und-sicherung/potentialberatung

Een Engelstalig artikel over deze case vindt u via de volgende  link: https://www.gib.nrw.de/service/downloads/BgP_MF_Koeln_en.pdf.

Thema’s: Dynamisch managen en Leiderschap, Innovatie en innovatievermogen, MKB, Talentontwikkeling

Sector: Creatieve industrie

Bron: Case