Het verborgen potentieel van werkend Nederland

2014 – Effectory onderzoekt jaarlijks bij zo’n 800 organisaties in Nederland de werkbeleving.

Een deel van de uitkomsten van deze onderzoeken staan in dit trendrapport. Het betreft de beleving onder ruim 400.000 medewerkers. De gemiddelde respons binnen organisaties is 70,6%.

Door deze inzichten te combineren met de best practices van organisaties die bij de Beste Werkgevers Awards genomineerd waren, ontstaat een mooi beeld van de verborgen potentie, binnen organisaties. 

Inhoud

In het eerste hoofdstuk worden de relatie tussen ‘goed werkgeverschap’, ‘goed werknemerschap’ en ‘organisatiesucces’ uiteengezet en deze begrippen verklaard.

In de hoofdstukken twee en drie worden de resultaten op de gebieden ‘bevlogenheid’ en ‘betrokkenheid’ gepresenteerd. Deze begrippen worden als essentiële elementen van goed werknemerschap beschouwd. ‘Bevlogenheid’ heeft betrekking op het werk zelf en ‘betrokkenheid’ betreft de organisatie waar men werkt. De combinatie van de twee geeft de beste werkgevers. Maar slechts 34% van de werknemers scoort positief op beide aspecten. Hier kan dus nog veel verbeterd worden.

In hoofdstuk vier wordt ingegaan op werkgeverschap en organisatiesucces. In dit hoofdstuk worden de 7 geheimen van goed werkgeverschap geschetst. Dit doen goede werkgevers overwegend anders dan de rest:

1. Een aansprekende richting van de organisatie

2. Een inspirerende directie

3. Geen onnodige regels en procedures

4. Het terugdringen van onnodig management

5. Waarderen van specialisten

6. Het toepassen van sociale innovatie

7. Het delen van informatie.

Referentie

‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland. Lessen uit de beleving van 400.000 medewerkers’. (2014) Guido Heezen, Merel van der Lei, Don Griffioen. Amsterdam: Effectory. Het rapport is te downloaden via de website van Effectory. https://www.effectory.nl/campagnes/verborgen-potentieel/

Thema’s: Dynamisch managen & Leiderschap, Monitoring & Evaluatie

Sector: n.v.t.

Bron: Onderzoeksrapport