Doorstart na ontslag bij API Emmen

Na je ontslag voor jezelf beginnen is niet zo bijzonder. Maar er zijn ook mensen die hun oude collega’s zo gek krijgen om met z’n allen opnieuw een bedrijf te beginnen. De resultaten lijken veelbelovend, zoals bij API (Applied Polymer Innovations) uit Emmen.

Waarom is dit sociale innovatie?

Toen Diolen failliet ging en er in Emmen vierhonderd ontslagen vielen besloten 12 medewerkers van het researchcentrum voor zichzelf te beginnen.


Aanpak

Tegelijk met Diolen ging nog een grote werkgever in de regio failliet. Onder andere het UWV, de gemeente Emmen en de provincie Drenthe zetten daarom alles op alles om de werklozen weer aan een baan te helpen. Dat was goedkoper dan ze jarenlang in een uitkering te laten zitten.

De nieuwe ondernemers kregen dan ook alle medewerking bij hun doorstart. Ze mochten aan de slag met behoud van uitkering, het overnemen van oude klanten en relaties was geen probleem, en de curator stond oogluikend toe dat ze de machines en gebouwen uit de failliete boedel gebruikten. Op deze manier waren er minimale kosten en konden ze snel beginnen.

Het Mobiliteitscentrum werkte mee aan het plan om een doorstart te maken. De 12 konden met behoud van hun uitkering 4 maanden werken aan een businessplan. En zo lukte het om met een deel van de machine van het voormalige Diolen en de laboratoria-apparatuur een nieuw bedrijf op te zetten: het huidige API.

Resultaten

Inmiddels heeft API-Emmen veertig nieuwe klanten weten te werven. Ze hebben de markt mee: ‘Veel bedrijven realiseren zich dat als ze uit de crisis willen komen, ze nieuwe, hoogwaardige producten in de markt moeten zetten’.

Meer informatie over API is te lezen in het artikel Filiaal: het oog van de naald (2009) en is te vinden in de bijlagen.